LEER

LETS-TALK

‘Genieten’ het nieuwe ‘gelukkig zijn’

“We genieten ons te pletter, maar niemand is tevreden” (Paul Verhaeghe)

“Geniet er maar van”. Je ziet het overal. Ook opvallend veel in christelijke kringen. Genieten is het nieuwe “gelukkig zijn”. En geestelijk goed bezig zijn. Genieten doe je bij een preek, in een conferentie, een kerkdienst, of in lofprijs en aanbidding. Maar klopt dit wel met “de gezonde leer” en met de bijbelse realiteit? En wat zijn de vruchten van onze christelijke genotscultuur?

Nederland

Wereldgelijkvormigheid lijkt me het minste wat je kan zeggen als je vele (vaak Nederlandse) christelijke fb-posts ziet. Alles lijkt te draaien rond genieten. “Want we zijn vrij”. Is het misschien een overdreven reactie tegen streng gereformeerd Nederland? In elk geval zitten wij er ook mee. Genieten én ‘leuk zijn’ is een must. Het christenleven is een feest! Dat is de nieuwe standaard.

De Big Mac-church

Je ziet het opvallend aanwezig in de huidige lofprijs- en aanbiddings-rage. Inclusief jumpen en jiven. En zelfs hier en daar mét alcohol tijdens of na de gospelconcerten en worhship avonden. Vaak events met veel ‘mooie mensen’, luide muziek, fabuleuze lichtshows. En een softe (voor iedereen acceptabele) boodschap die weinig of geen beroep doet op concrete toewijding en op Gods volle waarheid. Maar integendeel alles eenzijdig met genade inpakt en voorkauwt. Een recept dat weinig duurzame voldoening geeft. En heel vlug terug honger geeft. De “Big Mac-church” zeg maar. Dit soort nieuw christelijke cultuur neemt niet zelden de plaats in van de gewone kerkdiensten en het gezag van de lokale gemeente. Christenen geloven als maar meer de vaak gratuite, niet kerkgebonden lofprijs- ministries.

De uitzondering bevestigt de regel

Er zijn natuurlijk ook echt gezalfde worship-bedieningen. Maar zelfs in die categorie loert het gevaar om de hoek om van waarachtige geestelijke aanbidding te vervallen in “vlees-bevredigende” muzikale genots-therapie. Waarbij het goed gevoel en de ‘eenheid’ van het ogenblik zegeviert. Net zoals op wereldse pop- en rock events.

“Genieten, maar niemand is tevreden”

Het is de titel van een rapport geschreven door Paul Verhaeghe, een vermaard (niet christelijk) Vlaams psychoanalyticus. Het rapport stelt dat alles draait rond genieten, maar dat niemand nog tevreden is. Geen voldoening, maar een gapend gat en verlangen naar meer. Het lijkt op een verslaving die je nooit loslaat en doet verlangen naar meer, zonder ooit de verwachting in te lossen. Merkt u ook de parallel met christenland?

Cool

Iedereen geniet zich te pletter. Ook christenen. Zonder veel toewijding en discipelschap. Zonder veel vrucht van de Heilige Geest die het verschil maakt in mensenlevens én naar de wereld toe. Dat belooft niet veel goeds voor de toekomst van Gods Koninkrijk, de Gemeente. Zeker niet voor jongere generaties. Die in de ban zijn van de zo leuke mega-events. Waar het cool is mekaar te ontmoeten. En te feesten.

Wonderlijk maar waar

Het is tijd dat wij als christenen in de eerste plaats discipelen zijn. En pas daarna (genots- ) consument. Het wereldse model heeft een groot deel van Gods volk ingepakt. Paulus waarschuwde zijn lezers al 2.000 jaar geleden toen hij de typische karaktertrekken van de latere generaties schetste “… met meer liefde voor genot dan voor God” (2 Timo.3-4). Echt goddelijk genieten begint bij overgave, toewijding en dienstbetoon. Zo kom je in een rollercoaster van Goddelijke genade, Heilige Geest-partnership en een leven waarin je echte voldoening leert ervaren. Binnen het opnemen van ons kruis als discipelen. Wonderlijk maar waar! En dat is het verschil met louter werelds genieten. Dat zo goed als geen nut of toegevoegde waarde heeft. En meestal heel vluchtig is.

Dé code

Goddelijk genieten ontspringt in de dimensie van de geest en de Geest. Via onze wil. Ondanks onze emoties. Die vaak net een hinderpaal zijn voor echte gemeenschap met God via de Heilige Geest. Daarom is dé code niet een goed sfeertje scheppen, maar doorstoten doorheen de hemelse gewesten ondanks alle tegenstand in onze gedachten en gevoelens. Net bij lofprijs en aanbidding. Omdat dit de nachtmerrie van de duisternis is: aanbidding in geest en waarheid. Een formule waarvoor geen alternatief bestaat. En die leidt tot Gods onverwachte daden en manifestaties van de Heilige Geest.

Opmerkingen of vragen? Reageer hier...

FOTO/VIDEO

TOP