BELEEF

GELOOFSVERHALEN

Het kerkverhaal van Piet & Yolanda

Geloven, zich bekeren en laten dopen…..

Piet en Yolanda leerden elkaar kennen in 1991 op een duivententoonstelling. Yolanda’s vader had sierduiven en die werden in Mechelen tentoongesteld. Piet kwam helemaal uit ‘Holland’ om mee te doen aan de jaarlijkse tentoonstelling in Mechelen. Acht jaren zijn Piet en Yolanda blijven praten en sindsdien onafscheidelijk. Ondertussen zijn ze 18 jaar samen en 12 jaar getrouwd. Als gereformeerd en katholiek. Maar daar zou verandering in komen….

 

Een ongelijk span

In tegenstelling tot Yolanda’s katholieke opvoeding, werd Piet protestants grootgebracht met de Bijbel. Bij hem thuis was het traditie om elke dag voor te lezen uit de Bijbel na het eten. Dat was een vreemde gewoonte voor Yolanda, maar ingeburgerd bij Piet thuis. Ook Yolanda moest er dus naar luisteren. Piet en Yolanda waren beiden ‘gedoopt’ als baby en Yolanda had haar Eerste en Plechtige Communie gedaan. Een ‘belijdenis’ had Piet niet meer gedaan. Naar de kerk gaan was bij Piet en Yolanda een zondagse gewoonte, maar verwaterde langzaam door de jaren heen. Toen Piet en Yolanda samen waren, gingen ze af en toe naar de (katholieke) kerk, want Yolanda’s ouders hadden graag palmtakjes. En met Kerst moest je toch ook eens naar de middernachtmis. Ze trouwden in de kerk en besloten voor een viering zonder eucharistie. Voor hen was het belangrijk om te trouwen met de zegen van God. In welke kerk, maakte hen niet zo veel uit.

Religieuze ervaringen

Omdat Piet lang op de Antillen woonde, gingen ze daar ook een keer op vakantie. In Bonaire leerde Yolanda de protestantse kerk kennen. Ze vond het wel leuk, zo ongedwongen met een koffietje of theetje na de dienst en een praatje met de mensen.

De kinderdoop van hun petekindje was dan weer een andere ervaring in een katholieke kerk. Dit was met de paasnacht en de dienst duurde de hele nacht door! Het was een heel aparte viering met veel muziek en nadien werd er nog een ontbijt voorzien. Daarna gingen ze een hele tijd niet meer naar de kerk en vulden ze hun zondagen (beiden staan in het onderwijs) met schoolwerk en andere dingen. Toch bleven ze geloven, want het zat in hun opvoeding. Ze deden er alleen niets meer mee en zo schoof het geloof naar de achtergrond.

Thuiskomen

In 2016 veranderde alles! Yolanda’s lieve schoonmoeder overleed en de dienst voor haar was weer helemaal anders. Er werd verteld over haar tijd in de kerk en wat ze voor de kerk had gedaan. De mama van Piet was een heel gelovige vrouw en toen ze erg ziek was, vertelde ze aan haar dochter dat ze voelde dat God bij haar was. Twee weken later overleed de moeder van Yolanda’s schoonbroer. “Mijn lieve schoonzus verloor op 2 weken tijd mama en schoonmama. En wij gingen opnieuw naar een begrafenis. Ditmaal was de dienst in een evangelische kerk en daar had ik een heel bijzonder, een apart gevoel. Het was een beetje thuiskomen! Ik zag dat geloven ook fijn kon zijn. Er werd gezongen en muziek gespeeld. Deze begrafenis was bijna ‘leuk’ “. Toen hebben Yolanda en haar schoonzusje ‘Elma’ lang gepraat.

Zoeken naar een kerk…

Piet en Yolanda misten toch iets in hun leven en Yolanda’s schoonzusje gaf hun de raad om te zoeken naar ‘evangelische kerken’. Terug thuis ging Yolanda zoeken op internet en vond drie kerken heel dichtbijj: de Bethanie-kerk, de William Tyndale-Silo kerk en de kerk GospelkerkRefreshed. Alle drie te Vilvoorde. De keuze was vlug gemaakt. In Gospelkerk Refreshed werden Piet en Yolanda ook als volwassenen gedoopt na hun echte bewuste bekering op de naam van Jezus Christus.

 

 

Opmerkingen of vragen? Reageer hier...

FOTO/VIDEO

TOP